Stallampan, en lampa till stallet?

Stallampa,från tidigt 1900-tal.

Att välja belysning som passar sitt hus kan vara svårt. Många går bara efter magkänsla och tycke om vad man helt enkelt gillar. En del vill välja belysning som är tidstypisk till huset man bor i.

Ett annat förhållningssätt är att välja modell på belysning utefter när huset elektrifierades. Om man för exempel bor i ett hus som fick elektricitet inkopplat tidigt 1900-tal, kanske man ska välja en belysning som var under produktion då. Den vanligaste typen av utelampa från 1900-talets början är den lampa som många kallar för stallampa.

Men varför heter den just stallampa?

-Ja, det beror egentligen på en missuppfattning då denna lampa ofta blev kvar på uthusen, medan man på bostadshuset valde att modernisera sin belysning. Det är vi tacksamma för idag, att belysningen ändå fanns kvar på uthusen, så att vi har kunnat få fram nytillverkade modeller efter gammal upplaga.

Stallampan är en mycket omtyckt modell, som är en järnlampa på arm med en vacker glaskupa. Vi har valt lite olika modeller i vårt sortiment, även moderniserat någon så att de även ska kunna passa vår tid.

Det vi tycker är viktigast är att man ska välja belysning med omsorg och hjärtat, den ska trots allt hänga där länge och pryda sin plats. Vår belysning är gediget tillverkad, så den kommer dessutom hålla sig fin i många år.

Välkommen in i vår butik under kategorin, stallampa/stallykta för att hitta just din modell.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.